Инверторният климатик е вид климатична система, която става все по-популярна през последните години. Този тип климатик е проектиран да бъде по-енергийно ефективен и да работи по-тихо от традиционните климатици.

Ако търсите да закупите нов климатик, може би се чудите дали инверторните климатици са подходящи за вашите нужди. В тази статия ще ви предоставим цялата информация, от която се нуждаете, за да направите правилния избор.

Какво е инверторен климатик?

Инверторният климатик е вид климатична система, която използва компресор с различна мощност в зависимост от температурата на помещението и външната температура.

При традиционните климатици компресорът работи с фиксирана мощност, което означава, че е или включен, или изключен. Когато е включен, той работи с пълна мощност, а когато е изключен, е напълно изключен.

За разлика от тях, компресорът на инверторният климатик може да променя мощността си в зависимост от нуждите от охлаждане или отопление на помещението.

Като регулира скоростта на компресора, инверторният климатик може да използва по-малко енергия, а това води до по-ниски сметки за електричество и по-малко въздействие върху околната среда.

Какви са разликите между инверторните климатици

Инверторните климатици се различават от традиционните климатици по няколко начина.

Докато традиционните климатици се включват и изключват в отговор на температурните промени, инверторните климатици регулират скоростта си, за да поддържат постоянна температура, което води до по-ефективна и по-тиха работа.

Освен че се различават от традиционните климатици, инверторните климатични системи се различават и помежду си. Какви са разликите между моделите, описваме в редовете по-долу.

Размер на климатика

Една от най-съществените разлики между инверторните климатици е техният размер. Инверторните климатици се предлагат в различни размери - от малки устройства, предназначени за отделни стаи, до големи устройства, които могат да охлаждат цели къщи.

При избора на инверторен климатик е важно да изберете устройство, което е с подходящ размер за вашето пространство. Твърде малък модул няма да може да охлажда ефективно помещението, а твърде голям модул ще разхищава енергия и ще увеличи сметките ви за енергия.

Технически характеристики

Инверторните климатици се предлагат и с различни технически характеристики, които могат да повлияят на тяхната производителност и енергийна ефективност.

Някои от тези характеристики включват:

     
 • Интелигентна технология: Някои инверторни климатици са снабдени със смарт технология, която ви позволява да управлявате уреда от вашия смартфон или друго устройство. Това може да бъде удобна функция, която ви позволява да регулирате температурата или да включвате и изключвате уреда, когато отсъствате от дома.
 •    
 • Wi-Fi свързаност: Wi-Fi свързаност е друга функция, която повечето инверторни климатици предлагат. Тази функция ви позволява да свържете климатика към домашната си Wi-Fi мрежа, което улеснява управлението и наблюдението на уреда от вашия смартфон или други устройства;
 •    
 • Пречистване на въздуха: Някои инверторни климатици се предлагат с функции за пречистване на въздуха, които могат да помогнат за премахването на прах, полени, алергени и други частици от въздуха. Това може да бъде особено полезно за хора с алергии или други респираторни проблеми.

Ниво на шум

Инверторните климатици са известни с тихата си работа, но нивото на шума, който произвеждат, може да варира при различните модели.

Ако сте чувствителни към шума е важно да изберете инверторен климатик, който работи с ниски нива на шум.

Енергийна ефективност

Друг важен фактор, който трябва да се вземе предвид при избора на инверторен климатик, е неговият разход на енергия по време на работа.

Инверторните климатици са известни със своята енергийна ефективност, но ефективността на различните модели може да варира значително. Търсете модели с висок рейтинг енергийна ефективност, което ви гарантира ниски цени за отопление и охлаждане през цялата година.

Марки инверторни климатици

Друг важен фактор, който трябва да имате предвид е производителят на климатичната техника. Някои марки са известни с производството на висококачествени и надеждни инверторни климатици, докато други производители предлагат устройства с по-ниско качество.

Важно е да направите проучване и да прочетете отзиви от доволни клиенти, преди да вземете решение. Някои реномирани производители на инверторни климатици са например Mitsubishi Electric, Daikin, LG и Fujitsu.

Цени на климатичните системи

Цената на инверторния климатик също може да варира значително.

Въпреки че инверторните климатици струват малко по-скъпо от традиционните, тяхната енергийна ефективност може да доведе до по-ниски сметки за енергия с течение на времето.

Как да изберем инверторен климатик: стъпка по стъпка

Изборът на инверторен климатик изисква внимателно проучване според различни фактори, за да се гарантира, че сте избрали най-доброто устройство за вашите нужди.

По-долу описваме всички важни стъпки, които можете да предприемете - по реда на предприемането им.

Оценете нуждите си

Преди да изберете инверторен климатик, е важно да разберете от какъв вид инверторен климатик се нуждаете.

Вземете предвид размера на помещението, нивото на шума и функциите, които са най-важни за вас. По този начин можете да стесните възможностите си и да изберете устройство, което отговаря на специфичните ви изисквания.

Сравнете различни модели

След като сте определили нуждите си, е време да сравните различните модели инверторни климатици. Потърсете модели, които отговарят на вашите изисквания за размер, шум и характеристики, и сравнете техните оценки за енергийна ефективност и цени.

Не забравяйте да прочетете отзиви от други клиенти, за да добиете представа за надеждността и производителността на всяко устройство.

Изберете подходящ размер инверторен климатик

Както вече споменахме, изборът на правилния размер е от решаващо значение при избора на инверторен климатик. Размерът на климатика, от който се нуждаете, ще зависи от размера на помещението, което трябва да отоплявате или охлаждате.

Твърде малък климатик няма да може да охлажда ефективно помещението, докато твърде голям климатик ще разхищава енергия и ще увеличи сметките ви за енергия. Нашите ОВК специалисти могат да ви консултират и да ви помогнат в избора на най-подходящия инверторен климатик за вашите нужди.

Запознайте се с гаранционните условия

Гаранцията е друг важен фактор при избора на инверторен климатик.

За да не останете разочаровани, търсете климатици с гаранция, която покрива както частите, така и труда в продължение на няколко години. Добрата гаранция може да ви осигури спокойствие и да ви предпази от неочаквани разходи за ремонт.

Предвидете разходите за монтаж

Разходите за монтаж са друг фактор, който трябва да се вземе предвид при избора на инверторен климатик.

Инверторните климатици изискват професионален монтаж, а цената на монтажа може да варира в зависимост от сложността на инсталацията и местоположението на устройството.

Ние от План Клима предлагаме професионален монтаж на климатична техника. Не се колебайте да се свържете с нас, за да получите повече информация.

Изберете от къде да купите

Когато избирате инверторен климатик, е важно да изберете реномиран търговец.

В онлайн магазина на План Клима ще намерите богата гама инверторни климатици и уреди за отопление и охлаждане. Нашите специалисти са с дългогодишен опит в проектирането и изграждането на климатични инсталации. Не се колебайте да ни потърсите за повече информация.

След като прецените всички важни фактори, е време да вземете окончателно решение. Обмислете цялата събрана информация и я сравнете с вашите нужди и бюджет.

Разгледайте по-внимателно функциите, които са най-важни за вас, като например енергийна ефективност, интелигентни технологии и пречистване на въздуха. Обмислете марката и нейната репутация за надеждност, обслужване на клиенти и качество.

Помислете за дългосрочните си нужди и за това как устройството ще работи с течение на времето. Преценете предлаганата гаранция и се уверете, че тя отговаря на вашите очаквания.

Накрая прегледайте бюджета си и сравнете цената на устройството с другите възможности, които сте обмислили. Не забравяйте, че по-високата първоначална цена за по-енергийно ефективен уред може да ви спести пари в дългосрочен план.

Нуждае ли се инверторният климатик от поддръжка?

Инверторните климатици изискват редовна поддръжка, за да работят ефективно и ефикасно.

Някои задачи по поддръжката, които може да се наложи да извършите, включват:

     
 • Почистване на въздушните филтри - Въздушните филтри на инверторния климатик могат да се задръстят с мръсотия и отломки с течение на времето, което намалява ефективността на устройството. Не забравяйте да почиствате въздушните филтри редовно, обикновено на всеки две седмици.
 •    
 • Проверка на външното тяло - Външното тяло на вашия инверторен климатик може да се задръсти с листа, мръсотия и други отпадъци. Не забравяйте да почиствате устройството редовно, за да осигурите ефективната му работа.
 •    
 • Проверка на тръбите за хладилен агент - Тръбите за хладилен агент във вашия инверторен климатик трябва да се проверяват редовно за течове или повреди. Ако забележите някакви проблеми, не забравяйте да ги ремонтирате от професионалист.
 •    
 • Проверка на лопатките на вентилатора - С течение на времето лопатките на вентилатора във вашия инверторен климатик могат да се огънат или замърсят, което намалява ефективността на устройството. Не забравяйте да проверявате редовно перките на вентилатора и да ги почиствате при необходимост.
 •    
 • Наемане на професионалист за поддръжка - Макар че някои задачи по поддръжката могат да бъдат изпълнени от собствениците на жилища, важно е да се наеме професионалист, който да извърши по-обстойна проверка на поддръжката поне веднъж годишно.

План Клима предлага услугата профилактика на климатици и гарантираме, че устройството ви работи ефективно и ще идентифицираме всякакви потенциални проблеми, преди те да се превърнат в по-значими.

Заключение

В обобщение, изборът на инверторен климатик изисква внимателно разглеждане на фактори като размер, характеристики, енергийна ефективност, марка и цена.

Също така е важно да оцените нуждите си, да сравните моделите, да прецените гаранцията, да обмислите разходите и изискванията за монтаж, да изберете правилния размер и да се доверите на реномиран търговец.

Освен това редовната поддръжка е от съществено значение, за да се гарантира, че вашият инверторен климатик работи правилно. Като следвате тези насоки, можете да изберете инверторен климатик, който отговаря на вашите нужди и осигурява надеждно и ефективно отопление и охлаждане за вашия дом или офис.