Когато става въпрос за избор на климатик, трябва да се вземат предвид много фактори. Сред тях са например размера на помещението, необходимото ниво на температурна регулация и енергийната ефективност на устройството.

Два популярни типа климатици на пазара днес са инверторните и хиперинверторните климатици. Въпреки че и двата използват усъвършенствана технология за ефективно затопляне и охлаждане, между тях има някои основни разлики.

В редовете по-долу ще видите най-пълното ръководство за избор между инверторен и хиперинверторен климатик - заедно с техните предимства, недостатъци, начин на работа и ценови диапазон.

Какво представляват инверторните климатици?

Инверторните климатици са проектирани да регулират температурата в помещението, като контролират скоростта на компресора. Традиционните климатици работят чрез включване и изключване на компресора, което може да доведе до температурни колебания и загуба на енергия.

За разлика от тях, инверторните климатици използват компресор с променлива скорост, който регулира функцията си в зависимост от нуждите за охлаждане на помещението.

Това позволява на уреда да поддържа постоянна температура и да намали консумацията на енергия.

Предимства

Едно от основните предимства на инверторните климатици е тяхната енергийна ефективност. Чрез регулиране на скоростта на компресора тези климатици могат да спестят до 30% повече енергия в сравнение с традиционните климатици.

Това не само намалява въглеродния отпечатък, но и значително понижава сметките ви за ток. Инверторните климатици предлагат и по-добър контрол на температурата, което означава, че можете да се наслаждавате на комфортна среда за живот през цялата година.

Недостатъци

Макар че инверторните климатици са по-енергийно ефективни от традиционните, първоначалната инвестиция за покупката им може да бъде по-голяма. Освен това те изискват професионален монтаж, което може да увеличи общите разходи.

Компресорът с променлива скорост може да вдига повече шум от традиционния агрегат, което е минимизирано в най-новите модели от водещите световни брандове за климатична техника.

Начин на работа

Инверторните климатици работят чрез постоянно регулиране на скоростта на компресора, за да поддържат желаната температура. Устройството измерва температурата в помещението и изпраща сигнал до компресора, за да регулира съответно скоростта му.

Компресорът се ускорява, когато температурата трябва да се понижи, и се забавя, когато тя достигне желаното ниво.

Ценови диапазон

Цената на инверторните климатици варира в зависимост от марката, модела и размера на устройството. Като цяло те са по-скъпи от традиционните климатици, но в дългосрочен план могат да ви спестят пари, като намалят сметките ви за енергия.

В онлайн магазина на План Клима можете да откриете инверторни климатици на цени от 700 лв до 6000 лвс опция за пазаруване на изплащане.

Популярни марки и модели инверторни климатици

Някои популярни марки инверторни климатици включват LG, Mitsubishi Electric, Gree, Toshiba и Daikin.

Сред популярните модели са Gree Amber, Mitsubishi Electric MSZ Series и Daikin Emura.


Инверторен климатик Gree AMBER GWH09YD-S6DBA1A


Какво представляват хиперинверторните климатици?

Хиперинверторните климатици са стъпка напред в сравнение с инверторните климатици, като предлагат още по-голяма енергийна ефективност и контрол на температурата.

Тези устройства използват компресор с променлива скорост, който може да регулира скоростта си на малки стъпки, което позволява по-прецизен контрол на температурата и икономия на енергия.

Предимства

Основното предимство на хиперинверторните климатици е тяхната енергийна ефективност. Те могат да спестят до 50% повече енергия от традиционните климатици и до 20% повече от инверторните климатици. Това, разбира се, води до още по-значителни икономии на разходи с течение на времето.

Хиперинверторните климатици също така предлагат по-добър контрол на температурата, по-тиха работа и по-дълъг живот от традиционните климатици.

Недостатъци

Хиперинверторните климатици обикновено са по-скъпи от инверторните климатици и може да изискват професионален монтаж.

Те имат и по-сложна конструкция, което може да доведе до по-високи разходи при потенциално възникнала нужда от ремонт.

Начин на работа

Хиперинверторните климатици работят подобно на инверторните климатици, като основната разлика е в прецизността на техния компресор с променлива скорост.

Те могат да регулират скоростта на компресора си с интервали от едва 0,1 Hz, което позволява по-прецизен контрол на температурата и по-голяма икономия на енергия. За целта се използват усъвършенствани технологии като постояннотокови двигатели, които консумират по-малко енергия от традиционните променливотокови двигатели.

Ценови диапазон

Цената на хиперинверторните климатици също може да варира в зависимост от марката, модела и размера на техниката. Като цяло те са по-скъпи от инверторните климатици, но могат да осигурят значителни икономии на разходи в дългосрочен план.p>

В онлайн магазина на План Клима можете да откриете инверторни климатици на цени от 1500 лв до 7000 лв с опция за пазаруване на изплащане.

Популярни марки и модели хиперинверторни климатици

Някои широко разпознаваеми марки, произвеждащи хиперинверторни климатици включват Daikin, Mitsubishi Electric и Toshiba.

Популярните модели включват сериите Toshiba Haori и Daikin Ururu Sarara.


Хиперинверторен климатик Инверторен климатик Daikin Ururu Sarara FTXZ25N/RXZ25N

Как да изберете климатична система според нуждите си

Когато избирате климатична система, трябва да вземете предвид няколко фактора.

Размерът на помещението е един от най-важните фактори, тъй като той ще определи необходимия капацитет за охлаждане. Енергийната ефективност на устройството, нивото на шума и цената са други важни детайли, които малко или много ще определят крайния ви избор.

Както инверторните, така и хиперинверторните климатици са отличен избор по отношение на енергийната ефективност и контрола на температурата, но хиперинверторните климатици могат да бъдат по-добър вариант, ако търсите още по-голяма икономия на енергия.

В обобщение, изборът ви може да се базира на следната кратка таблица за сравнение:Инверторни климатици

Хиперинверторни климатици

Предимства

Енергийно ефективни, рентабилни във времето, с добър контрол на температурата

Още по-големи икономии на енергия и по-прецизен контрол на температурата

Недостатъци

Възможна загуба на ефективност при изключително високи или ниски температури

По-висока първоначална цена

Начин на работа

Използва компресор с променлива скорост, за да регулира мощността на охлаждане според нуждите

Използва усъвършенствани технологии като двигатели за постоянен ток и регулира скоростта на компресора на по-малки стъпки за по-голяма прецизност

Ценови диапазон

Среден и по-висок клас, в зависимост от марката и модела

По-висок клас, но може да осигури спестяване на разходи с течение на времето

Популярни марки и модели

Daikin, LG, Mitsubishi Electric, Fujitsu, Gree и др.

Gree Fairy Series, Daikin Emura, Toshiba и др.


В заключение, и инверторните, и хиперинверторните климатици са отлични варианти за поддържане на прохлада и комфорт в дома ви, като същевременно намаляват сметките ви за енергия.

Инверторните климатици предлагат добра енергийна ефективност и контрол на температурата, докато хиперинверторните климатици осигуряват още по-голяма икономия на енергия и прецизен контрол на температурата.

Когато избирате климатична система, не забравяйте да вземете предвид конкретните си нужди и бюджет, за да намерите най-добрия вариант за вас.

Екипът на План Клима е насреща, за да консултира избора ви и да ви предложи най-доброто решение според нуждите и очакванията ви.

Достатъчно е да ни се обадите.